Jämför barnabonnemang

Här hittar du alla mobilabonnemang för barn under 18 år. Fördelen med att teckna ett barnabonnemang är att priserna ofta är kraftigt rabatterade mot de vanliga abonnemangen.

Mobilabonnemang för barn

Då personer under 18 år inte får teckna abonnemang finns anpassade mobilabonnemang för barn som föräldrar eller vårdnadshavare kan teckna. Dessa kan ha vissa spärrar som gör att barnen exempelvis inte kan utföra köp via abonnemanget. I vissa fall är det däremot enbart priset som är skillnaden.

Söker du specifikt ett mobilabonnemang som passar för barn bör du jämföra de olika abonnemangen ”på djupet”. Det är betydligt mer än bara pris och surfmängd som skiljer.

Vad innebär det?

Det är alltid en vårdnadshavare som tecknar ett mobilabonnemang som barnen sedan använder. Därmed är det även vårdnadshavaren som är juridiskt ansvarig och betalningsskyldig.

I korthet är alltså detta ett mobilabonnemang som tecknas av en vuxen och används av ett barn. Men eftersom barnen ska använda abonnemangen har många operatörer lagt in olika spärrar och funktioner. Läs mer om dessa under följande rubrik.

Att jämföra – Tjänster, Priser, Spärrar

 • Lägre pris

  Flera mobiloperatörer ger lägre pris till barn, studenter och de över 55 år. Bara genom att välja barnabonnemang när abonnemanget tecknas ges alltså en viss rabatt.

 • Kostnadsspärr

  Det kan ingå säkerhetsspärrar på dessa abonnemang som gör att barnen inte kan ringa utomlands, göra köp med mobilen eller tanka på extrasurf. Allt för att det inte ska uppstå oväntade kostnader på abonnemanget. Alla operatörer är däremot skyldig att erbjuda olika kostnadsspärrar. Om de inte är automatiskt aktiverade på barnabonnemanget kan man alltså kontakta operatören och aktivera dessa spärrar.

 • Surfmängd

  Barn och ungdomar använder chat och social media i betydligt större utsträckning än vi vuxna. Kanske behöver surfmängden vara större än på de vuxnas abonnemang. Vill du kunna ge ut surfmängd beroende på om barnen gjort läxan eller hjälpt till i hemmet? Välj familjeabonnemang där surfen fördelas till användarna helt efter eget tycke.

 • Krävs det att förälder har samma operatör?

  En del mobiloperatörer kräver att du som förälder måste ha mobilabonnemang hos dem för att ett barnabonnemang ska kunna tecknas. Så är det exempelvis hos Tele2.

 • Fria samtal?

  Det finns barnabonnemang med fria samtal/MMS/SMS men även de där det finns begränsningar. Om det finns begränsningar brukar det istället vara fria samtal inom familjen så att barnen alltid kan ringa hem.

Familjeabonnemang – skapar ännu större flexibilitet

En abonnemangsform som underlättar översikten på barnens abonnemang är familjeabonnemang. Barnen får egna nummer vilka kan spärras för köp, utlandssamtal m.m. Till ett familjeabonnemang kopplas en vald surfmängd som sedan fördelas av en vuxen till de olika personerna inom abonnemanget. Därmed kan du välja hur mycket surf barnen ska få tillgång till – eller om de bara ska kunna ringa med telefonen.

Fördelar med mobilabonnemang för barn

 • Kan aldrig ta slut på pengar

  Alternativet mot abonnemang är att ge barnen ett kontantkort som därmed fylls på regelbundet. Men då finns risken att pengarna är slut när barnet ska ringa hem. Att ge barnen en egen mobil innebär en säkerhet och trygghet. Men att då ha kontantkort minskar denna trygghetskänsla.

  Med spärrfunktioner och anpassade barnabonnemang skapas säkerheten att ytterligare kostnader inte ska uppkomma samtidigt som barnen alltid kan ringa hem. Med dessa funktioner och de låga abonnemangspriserna finns i princip inte någon fördel med kontantkort.

 • Ge tillgång till surf – utan att de kan ringa

  Framförallt tecknas mobilabonnemang för barn för att barnen ska kunna ringa hem. Men det kan även vara smidigt att ge dem surf under en längre tågresa eller i sommarstugan. Detta utan att de ska kunna ringa eller skicka meddelanden. Hos Telenor kan barnabonnemang med enbart surf kopplas till ett Familjeabonnemang.

Så löser du köp inom Google Play & Apple Store

Vill du att ditt barn ska ha tillgång till Google Play och Apple Store för att kunna uppdatera och ladda ner spel? Kanske får barnet en viss summa per månad att använda till sina spel. När ett konto skapas efterfrågas oftast ett betal- eller kreditkort. Men det går lika bra att koppla dessa till PayPal. En digital plånbok som du kan föra över pengar till varje månad. På detta sätt behöver du aldrig koppla dina egna kort till barnens Googlekontot.

Alternativet – Kontantkort

Alternativet mot att ge barnen ett eget abonnemang är att ge dem kontantkort. Därmed går det att ladda enbart surf eller både surf/samtal/sms. Det kan vara ett alternativ om du vill att barnet ska kunna köpa bussbiljetter och genomföra andra köp via mobilen men själv ha ansvar för den totala kostnaden.

Med Fastpris 30 dagar ges fria samtal/MMS/SMS en hel månad vilket därmed har stora likheter med mobilabonnemang. Däremot måste du komma ihåg att fylla på kontantkortet varje månad. Dessutom blir detta ett dyrare alternativ mot ett anpassat mobilabonnemang för barn.