Jämför studentabonnemang

Här hittar du alla mobilabonnemang för studenter. Kravet för att kunna teckna studentabonnemang är att du studerar vid något av Sveriges universitet eller högskolor.

Mobilabonnemang för studenter

Det som skiljer ett mobilabonnemang för studenter mot andra abonnemang är framförallt priset. Många operatörer väljer nämligen att ge en viss rabatt till dig som är ungdom eller student. Hur stor rabatten är och vad som krävs för att du ska få rabatt varierar däremot mellan operatörerna.

Är du student är generellt det billigaste mobilabonnemanget ett studentabonnemang – men det behöver inte vara det.

Vad innebär det?

Om du studerar finns en fördel att jämföra priserna på de mobilabonnemang som vänder sig till studenter. Detta oavsett om du studerar på gymnasiet eller på högre nivå. De flesta operatörer ger nämligen rabatt till studerande och ungdomar.

Kom ihåg att du behöver ange till operatören om du börjar studera och därmed vill ändra ditt abonnemang till ett studentabonnemang. I vissa fall kan du behöva säga upp ditt nuvarande abonnemang och teckna ett nytt för att få denna studentrabatt.

Olika krav

Vilka krav som måste vara uppfyllda för att du ska få teckna ett studentabonnemang är olika mellan operatörerna. Bland de mest generösa finns exempelvis Hallon som erbjuder det ”till dig som pluggar”. Det kan alltså vara på gymnasiet, folkhögskola, högskola osv. Hos Halebop är däremot kravet att du ska ”vara över 18 år och studerande med CSN-berättigade kurser”.

Ibland bakas även studentrabatt ihop med ungdomsrabatt. Därmed är det enbart ålderns om avgör om rabatten går att få eller inte. Hos Telia är kravet exempelvis bara att du ska vara ”under 28 år”.

Fördelar med mobilabonnemang för student

 • Billigare mobilabonnemang

  Det tydligaste fördelen med mobilabonnemang för studenter är priset. Många operatörer ger en viss rabatt (eller större surfmängd för samma pris) vilket självklart är en fördel för att få studentmedlet att räcka längre.

  Hur stor rabatten är beror delvis på operatör och delvis på vilket abonnemang som väljs. Det kan exempelvis vara 50 kr oavsett abonnemang alternativt 20% på ordinarie abonnemangskostnad.

 • Billigare mobiltelefon

  Ibland erbjuds även en fast rabatt för dig som köper en ny mobil via operatören. Ett exempel är Tele2 som ger 400 kr rabatt så länge som inköpet sker via deras webshop. För att få rabatten krävs att du har Mecenatkort.

 • Mer surfmängd

  Ibland kostar mobilabonnemanget för studenter lika mycket som de ordinarie abonnemangen. Skillnaden är då istället att du får mer GB för kostnaden.

Alternativet – Utan rabatt eller större utbud

Utan rabatt

Alternativet mot att välja mobilabonnemang med studentrabatt är att välja ett abonnemang som inte har denna rabatt. Lågprisoperatören MyBeat har exempelvis inte någon studentrabatt. Men eftersom de överlag ligger på låga prisnivåer är de ändå billigare än flera av de stora operatörerna som har rabatt. Det lönar sig alltså att jämföra både med och utan studentrabatt.

Kan begränsa utbudet

En annan orsak till att inte välja studentmobilabonnemang är att utbudet kan begränsas. Det är visserligen enbart hos vissa operatörer som detta sker men för dig som söker en specifik surfmängd kan det eventuellt vara bättre att välja bort studentrabatten.

Exempel

Hos Vimla är det största mobilabonnemanget på 50GB. Men om du anger att du är student är däremot största abonnemanget 25GB.

(Samtliga exempel är från 2019)